Hieronder mijn antwoord op de mondelinge vraag van Mevrouw Bianca Debaets betreffende de renovatie van de sociale woningen op de Aartshertogensquare te Watermaal-Bosvoorde.

Allereerst, had ik graag een aantal zaken verduidelijkt met betrekking tot de informatie die u heeft opgenomen in uw vraag. In het verleden, bestonden er geen termijnen voor de uitvoering van de vierjarenprogramma’s.

Sinds het begin van de legislatuur, hebben wij kunnen vaststellen dat de ordonnanceringscapaciteit van de sector sterk is toegenomen. De onderstaande gegevens, die de ordonnanceringsbedragen sinds 2003 weergeven, bewijzen dit: er dient te worden opgemerkt dat in 2009 13,6 miljoen euro en in 2010 11 miljoen euro werd aangewend in het kader van het huisvestingsplan.

Het belangrijke probleem inzake de vertragingen heeft mijn volle aandacht genoten en ik heb dan ook onlangs in het kader van de nieuwe beheersovereenkomst tussen de BGHM en de OVM’s, enerzijds, een maximale termijn van 4 jaar goedgekeurd waarbinnen de werken van start moeten gaan en, anderzijds, een mechanisme ingevoerd voor de strikte opvolging van de planning.

Inzake de statistieken betreffende de leegstaande woningen van Floréal die zijn opgenomen in een renovatieprogramma, wijzen de door Floréal overgemaakte gegevens uit dat niet 73,4%, maar 95% van de woningen die in juni 2011 leeg stonden, het voorwerp heeft uitmaakt van een financieringsprogramma met begrotingskredieten of eigen middelen.

Wat het project van het “Aartshertogengebouw” betreft, kan ik u het volgende mededelen:

Nadat de tijdelijke vereniging JAA-TEAU door BELIRIS als projectauteur werd aangesteld, heeft het Begeleidingscomité, dat bestond uit BELIRIS, de gemeente, de BROH, de OVM en het Kabinet, op 21 juni 2011 voor het eerst vergaderd. Tijdens deze vergadering heeft de projectauteur zijn offerte voorgesteld. Deze offerte had betrekking op de herstructurering van 67 woningen van het gebouw tot 43 wooneenheden en de renovatie van de gevels en daken.

Momenteel loopt er een diepgaand onderzoek om gedetailleerde informatie in te winnen over de staat van de structuren van het gebouw die in gewapend beton zijn opgetrokken, en de toestand van de gevels. De projectauteur wacht de resultaten van dit onderzoek af om zijn voorontwerp-dossier verder te kunnen uitwerken op basis van een betere kennis van het gebouw en de technische staat, met name op het vlak van de stabiliteit.

Ondertussen, wordt de historische studie van het gebouw, die integraal deel uitmaakt van de opdracht van de projectauteur, voortgezet. Vanaf het ogenblik dat de resultaten van deze onderzoeken gekend zijn, zal er van start kunnen worden gegaan met de fase van het voorontwerp. Daar waar deze onderzoeken de studietermijnen enigszins verlengen, zullen zij het echter mogelijk maken om tijdens de werkzaamheden onaangename verrassingen te voorkomen. Het betreft hier in feite dus geen daadwerkelijke “vertraging”.

Inzake de instrumenten die ik ter beschikking heb om de renovatie te bespoedigen, bent u er ongetwijfeld van op de hoogte dat het hier een dossier betreft dat geleid wordt door BELIRIS in het kader van het Samenwerkingsakkoord tussen de federale Staat en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Het beste instrument waarover ik beschik is dus de permanente begeleiding van het project door mijn Kabinet in samenspraak met Beliris, de Administratie van de BGHM, de gemeente Watermaal-Bosvoorde en Floréal. Op die manier tracht ik middels een constante dialoog rekening te houden met de moeilijkheden waarmee iedere partijen wordt geconfronteerd.

De doelstelling er nog steeds in bestaat om de aanvraag tot stedenbouwkundige vergunning in te dienen tegen eind 2011 (begin 2012) en de werken van start te laten gaan tijdens het tweede semester van 2012.

Gelet op de nog nader te bepalen omvang van de noodzakelijke werkzaamheden, is het op dit ogenblik moeilijk om een uitspraak te doen inzake de mogelijke duur van de werken.